Kinderen en poetsen

Als het eerste tandje is doorgebroken, poetst u één keer per dag met fluoride peutertandpasta. Als uw kind twee jaar is, gaat u twee keer per dag poetsen. Vanaf vijf jaar kunt u overstappen op een junior of volwassen tandpasta.

Kijk of uw kind goed poetst en poets uw kind na. Zeker tot een leeftijd van een jaar of tien. Vóór die tijd is de motoriek nog niet genoeg ontwikkeld om precies te kunnen poetsen. Poets de tanden in een vaste volgorde en leer uw kind aan om dat ook te doen. Eerst de buitenkant boven, buitenkant onder, de binnenkant boven en onder en dan het kauwvlak van de tanden en de kiezen, zodat geen plekje overgeslagen wordt. Zorg dat de tandpasta goed schuimt.

Na het poetsen en tussendoor het teveel aan schuim uitspugen.

Als u klaar bent, adviseren wij u niet te spoelen, want dan kan de fluoride van de tandpasta nog wat langer inwerken. Fluoride werkt alleen als het contact heeft met het tandoppervlak. In de buik of in de wasbak hebben de tanden niets aan de tandpasta.

Kinderen en behandelen

Kinderen mogen vanaf 0 jaar al mee komen met de familiecontroles. Vanaf 2 jaar proberen we te kijken. We letten op het poetsen, gaatjes en doorbraak van tanden/kiezen. Op deze manier kunnen we tijdig bijsturen waar nodig.

Wij dwingen kinderen niet. Als ze wat vaker komen, wennen ze vanzelf. Eerst nog wat verlegen bij een familielid op schoot en vanaf een jaar of vier vechten ze erom wie er als eerste de stoel in mag.

Kinderen moeten ieder half jaar op controle komen, omdat veranderingen in een kindergebit snel kunnen gaan.

Als u de aanwijzingen onder het kopje “kinderen en poetsen” goed opvolgt, is de kans heel groot dat uw kind nooit een gaatje zal krijgen. Zien we toch iets gebeuren, dan grijpen we gelijk in. Het poetsen wordt met u en het kind nog een keer goed samen doorgenomen. Er wordt aandacht  besteed aan de eet- en drinkgewoontes. Eventueel worden groeven geseald, waarbij de verkleurde of diepe groeven met vloeibare vulling worden afgedekt. Gaatjes worden ook bij kinderen gevuld met composiet (witte vulling).